Odškodné pre bývalých akcionárov Jukosu žiada aj ESĽP

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes oznámil, že vyniesol rozsudok podľa ktorého by Rusko malo zaplatiť odškodné vo výške takmer 1,9 miliardy eur bývalým akcionárom bývalej ropnej spoločnosti Jukos.
Rozsudok bol vynesený v spore, v ktorom sa bývalí akcionári Jukosu ohradili proti nezrovnalostiam v daňovom konaní začatom proti tejto spoločnosti v roku 2000.
Bývalí akcionári požadovali od vlády v Moskve oveľa vyššie odškodné, takmer 38 miliárd eur.
Ministerstvo spravodlivosti Ruska v reakcii na rozsudok ESĽP uviedlo, že ide o „nespravodlivé a neobjektívne“ rozhodnutie, pričom ruská strana chce využiť možnosť odvolať sa proti tomuto rozsudku v lehote do troch mesiacov.
Rozsudok štrasburského súdu v prospech bývalých akcionárov Jukosu bol vydaný iba tri po tom, ako Medzinárodný arbitrážny súd v Haagu rozhodol, že Rusko má zaplatiť akcionárom tejto bývalej ropnej spoločnosti Jukos rekordné odškodné vo výške 37,2 miliardy eur. Moskva ešte pred oficiálnym oznámením rozsudku arbitrážneho súdu naznačila, že sa proti nemu odvolá.
Jukos bol nútený v roku 2006 vyhlásiť bankrot a jeho majiteľ Michail Chodorkovskij bol odsúdený na 14-ročné väzenie pre daňové úniky a spreneveru. Vo väzení strávil deväť rokov, ruský prezident Vladimír Putin mu udelil milosť v minulom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy