PKS je znepokojená vývojom vzťahov medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je znepokojená súčasným vývojom vzťahov medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ vo vzťahu k možným negatívnym následkom na stabilitu domáceho trhu. Uviedol to pre TASR prezident PKS Daniel Poturnay v reakcii na stredajšie (30. 7.) ruské embargo na dovoz poľského ovocia a zeleniny.
„PKS nepovažuje prijímanie sankcií ‚ako na bežiacom páse‘ za rozvážne vo vzťahu ku krehkému ekonomickému rastu a stabilite vnútorného trhu, či už v rámci členských štátov EÚ alebo v rámci domáceho trhu. Uvalenie embarga na dovoz ovocia a zeleniny do Ruska už nielen z Ukrajiny, ale aj z Poľska na jednej strane a zdvojnásobenie bezcolných vývozných kvót pre jablká, slivky a hrozno pochádzajúce z Moldavska na strane druhej, môže mat vážny dopad aj na slovenský trh v tomto odvetví,“ zdôraznil.
Obrovské množstvá ovocia a zeleniny, ktoré mali byť pôvodne umiestnené na ruskom trhu, budú podľa Poturnaya hľadať svoje nové odbytiská. „To môže spôsobiť dočasný pokles cien ovocia a zeleniny tak pre spotrebiteľa, ako aj pre spracovateľské podniky. Následkom však bude odchod z trhu tých výrobcov, ktorí pri európskych sociálnych a environmentálnych štandardoch nie sú schopní dodávať svoje produkty za tak nízke ceny, s logickým dopadom na zamestnanosť,“ upozornil.
„Po ich odchode sa ceny vrátia na predchádzajúce úrovne, avšak už s obmedzenou účasťou slovenských výrobcov v odvetví ovocia a zeleniny, ktoré patrí medzi priority ministerstva pôdohospodárstva. PKS by v takýchto prípadoch očakávala hlasnejšiu obhajobu ekonomických záujmov SR v Bruseli zo strany slovenskej vlády pred otáznym politickým vývojom na Ukrajine,“ dodal prezident PKS.

Súvisiace články

Aktuálne správy