Počet nezamestnaných v Nemecku klesol, ale nezamestnanosť stagnovala

Počet nezamestnaných v Nemecku tento mesiac klesol viac, ako ekonómovia očakávali, aj keď celková miera nezamestnanosti zostala na júnovej úrovni. Úbytok nezamestnaných však signalizuje, že najväčšia európska ekonomika po spomalení rastu v 2. štvrťroku 2014 naberá znova tempo. Informovali o tom agentúra Bloomberg a RTTNews.
Podľa predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis sa počet nezamestnaných v Nemecku na sezónne upravenej báze v júli znížil o 12.000 na 2,9 milióna osôb, pričom analytici počítali s poklesom len o 5000. Sezónne upravená miera nezamestnanosti však zostala v júli na úrovni 6,7 %, ktorá je najnižšia za viac ako dve dekády.
Nemecko je motorom hospodárskeho rastu eurozóny. Podľa odhadu centrálnej banky Bundesbank sa rast nemeckej ekonomiky v uplynulom 2. štvrťroku pravdepodobne zastavil. Dôvodom je geopolitické napätie a sankcie proti Rusku, čo sa odrazilo na znížení priemyselnej produkcie Nemecka. Niektoré júlové údaje však naznačujú, že nemecké hospodárstvo už znova ožíva a naberá rýchlosť.
V prvých troch mesiacoch tohto roka sa hrubý domáci produkt Nemecka zvýšil o 0,8 %. Tempo jeho rastu bolo dvojnásobne vyššie ako v 4. kvartáli 2013 a štvornásobne prekročilo rast eurozóny ako celku.

Súvisiace články

Aktuálne správy