Polročný objem spotrebných úverov vzrástol o 45 %

Banky požičali Slovákom cez spotrebné úvery za polrok 1,03 mld. eur

Banky poskytli v prvom polroku Slovákom spotrebné úvery za 1,03 mld. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to je o 45 % viac. Celkovo ku koncu júna predstavoval stav spotrebných úverov sumu 3,06 mld. eur pri medziročnom náraste o 16,2 %. Dopyt po nových spotrebných úveroch medzi Slovákmi podľa vyjadrení Poštovej banky rastie, zároveň sa však zvyšuje aj ich záujem o konsolidáciu.

Ako ďalej vyplýva z interného prieskumu Poštovej banky, najviac žiadostí o spotrebné úvery podali klienti v máji. Tvorili 20 % z ich celkového počtu. Najmenší záujem o ne už tradične podľa vyjadrení banky pripadol na január. V priemere si klient požičal 5 tis. eur, čo je o 39 % viac ako minulý rok. Zároveň sa podľa vyjadrení banky postupne skracuje lehota splácania jedného spotrebného úveru, a to o tri mesiace na približne 71 mesiacov.

Ako informovala Prima banka, v mesiaci jún si Slováci odniesli z bánk spotrebné úvery za 196 mil. eur. Tempo rastu podľa vyjadrení banky nespomalilo, a to aj napriek tomu, že priemerná sadzba na nových spotrebných úveroch v júni mierne poskočila nahor z májovej úrovne 11,68 % na 11,88 %. Slováci sa tak v júni zadlžili o 72 % viac ako v rovnakom mesiaci pred rokom. Na raste nových spotrebných úverov sa podľa vyjadrení Prima banky podieľalo vo výraznej miere refinancovanie úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy