Firma PSA v prvom polroku znížila čistú stratu

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën znížila v prvom polroku čistú stratu na 114 mil. eur z úrovne 471 mil. eur, ktorú evidovala v rovnakom období minulého roka. Výsledky boli pre analytikov prekvapením. Spoločnosť zároveň v prvom polroku zaznamenala prevádzkový zisk vo výške 477 mil. eur. Tržby spoločnosti však poklesli v sledovanom období o 0,4 % na 27,62 mld. eur. Dôvodom bol nepriaznivý vývoj výmenných kurzov na rozvíjajúcich sa trhoch

Spoločnosť dosiahla prevádzkovú maržu vo výške 1,7 %. Prevádzkový cash-flow spoločnosti stúpol na 1,67 mld. eur, pričom v rovnakom období predchádzajúceho roka bol vo výške 203 mil. eur. Spoločnosti PSA sa nedarilo na trhoch v Latinskej Amerike, kde objem predaja v prvom polroku poklesol o 27 %. V Rusku bol tento pokles na úrovni 26 %.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli 100 mil. eur. Od novembra 2012 automobilka vyrába nový Peugeot 208, ktorý v máji nahradil Peugeot 207.

Súvisiace články

Aktuálne správy