Americká ekonomika v druhom kvartáli vzrástla o 4 %

Údaje za druhý štvrťrok tak prekonali očakávania analytikov. Tí predpokladali, že americké hospodárstvo stúpne o 3 %.

Americká ekonomika v druhom kvartáli tohto roka medziročne posilnila o 4 %. Údaje za druhý štvrťrok prekonali očakávania analytikov. Tí predpokladali, že americké hospodárstvo stúpne o 3 %. V prvom kvartáli oslabila americká ekonomika podľa revidovaných údajov o 2,1 %. Pôvodné údaje počítali s poklesom ekonomiky v prvom štvrťroku o 2,9 %. Informovalo o tom americké ministerstvo obchodu.

 

Ministerstvo taktiež zverejnilo revidované údaje za druhý polrok roku 2013. Z revidovaných údajov vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto období posilnil o 4 %. Podľa predchádzajúceho odhadu ekonomika USA v období medzi júlom a decembrom rástla o 3,4 %. Miera nezamestnanosti v krajine v druhom polroku minulého roka poklesla o 0,6 percentuálneho bodu na 6,7 %.

V treťom kvartáli minulého roka americká ekonomika medziročne posilnila o 4,5 %, pričom pôvodné údaje hovorili o raste vo výške 4,1 %. V štvrtom štvrťroku americká ekonomika podľa aktualizovaných údajov vzrástla o 3,5 %, pričom predchádzajúca prognóza rátala s rastom vo výške 2,6 %. Z aktuálnych údajov vyplýva, že za celý rok 2013 americká ekonomika v roku 2013 vzrástla o 2,2 %. Pôvodne mal hospodársky rast krajiny v minulom roku dosiahnuť úroveň 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy