Index ekonomickej dôvery v eurozóne v júli mierne posilnil

Index ekonomickej dôvery v eurozóne, ktorý zostavuje Európska komisia, posilnil v júli na 102,2 bodu z revidovanej júnovej úrovne 102,1 bodu.

Ekonomická dôvera v eurozóne sa v júli nečakane zlepšila, stúpli aj inflačné očakávania spotrebiteľov a podnikov. Index ekonomickej dôvery v eurozóne, ktorý zostavuje Európska komisia (EK), posilnil na 102,2 bodu z revidovanej júnovej úrovne 102,1 bodu. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, prognózovali jeho pokles na 101,8 bodu. Spotrebiteľská nálada sa zlepšila v troch z piatich najväčších ekonomík eurozóny, a to v Taliansku, vo Francúzsku a v Holandsku. Zhoršila sa v Nemecku a v Španielsku. Index inflačných očakávaní spotrebiteľov na obdobie najbližších 12 mesiacov v júli posilnil na 8,7 bodu z júnových 8,6 bodu.

Európska ekonomika sa stále snaží dostať na solídnu úroveň po ukončení recesie pred rokom. Sprísnenie sankcií Európskej únie (EÚ) voči Rusku však zvyšuje riziko, že sa krehké oživenie zastaví. Ďalšie sankcie, ktoré sa zameriavajú na ruský finančný, zbrojársky a energetický sektor, oznámili Európa a USA v utorok. Ich cieľom je zvýšiť nátlak na Moskvu, ktorú Západ obviňuje z podporovania separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Európska centrálna banka (ECB) minulý mesiac oznámila sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu, vrátane programu na zlepšenie dostupnosti úverov malým a stredne veľkým firmám. Banka sa tiež zaviazala podniknúť ďalšie kroky v boji proti deflácii, ak si to situácia vyžiada. Znížila tiež úrokové sadzby na rekordné minimá.

Súvisiace články

Aktuálne správy