Zvýšila sa maximálna suma dávky v nezamestnanosti

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti, ktorú môže uchádzač evidovaný na úrade práce dostať od Sociálnej poisťovne, sa od 1.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti, ktorú môže uchádzač evidovaný na úrade práce dostať od Sociálnej poisťovne, sa od 1. júla 2014 zvýšila na 812,80 eura v tom mesiaci, ktorý má 30 kalendárnych dní. V mesiaci, ktorý má 31 kalendárnych dní, je najvyššia dávka v nezamestnanosti 839,90 eura.

Vyplýva to z opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Výška dávky v nezamestnanosti je určená zo zamestnancom dosahovaných vymeriavacích základov na platenie poistného v nezamestnanosti, t. j. z hrubých príjmov zamestnanca, ktoré získal v období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Jej maximálna výška závisí od maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý je od 1. júla 2014 vo výške 54,1809 eura.

Nové, vyššie maximum, je možné uplatniť iba pri nároku na dávku v nezamestnanosti vzniknutom najskôr od 1. júla 2014, t. j. k zaradeniu do evidencie uchádzačov o zamestnanie môže prísť najskôr v tento deň. Ak došlo k zaradeniu do evidencie uchádzačov o zamestnanie pred 1. júlom 2014, nie je možné použiť pri výpočte dávky v nezamestnanosti takto určené maximum, ale použije sa maximum platné v čase zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy