Trenčanom dnes na Štúrovom námestí poradia, ako usporiť energiu

Poradiť ľuďom priamo na ulici, ako usporiť energie a pre koho je vhodné investovať do obnoviteľných zdrojov energie, je hlavným cieľom podujatia Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), ktoré pripravila pre Trenčanov a návštevníkov mesta na dnešné popoludnie na Štúrovom námestí. TASR informoval riaditeľ odboru komunikácie SIEA Eduard Jambor.
„Priamo na Štúrovom námestí zaparkujeme ‚zelený‘ domček na kolesách, v ktorom budú zapojené tri druhy fotovoltických panelov a veterná turbína, takže návštevníci môžu online sledovať, ako to funguje a koľko elektriny sa vyrobí. Zároveň budú môcť využiť bezplatné energetické poradenstvo a spýtať sa našich expertov na detaily aj k ďalším technológiám, ako sú kotly na biomasu, tepelné čerpadlá, solárne kolektory na ohrev teplej vody, ale aj na odporúčania, ako v domácnosti ušetriť energiu,“ priblížil Jambor.
Energetickí špecialisti SIEA budú dnes od 16.30 do 19.30 h  poskytovať odborné energetické poradenstvo na Štúrovom námestí v Trenčíne, priestory budú mať pripravené aj na okresnom úrade tak, aby mohli poradenstvo poskytovať aj v prípade zlého počasia.
„Návštevy energetických expertov v obciach a mestách súvisia aj s plánovanou podporou pre domácnosti na využívanie obnoviteľných zdrojov energie zo štrukturálnych fondov. Hoci ešte nie sú známe podrobnosti podporného mechanizmu, ľudia sa môžu pripraviť už teraz. Od nás dostanú zrozumiteľné informácie, aké majú jednotlivé zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie výhody a nevýhody. Môžu sa vopred informovať, či sa im oplatí do nich investovať, aké sú technické podmienky, na čo si majú dať pri výbere pozor a podobne,“ uviedol Jambor.
Ako dodal, Slovenská inovačná a energetická agentúra je príspevkovou organizáciou Ministerstva hospodárstva SR, takže nič nepredáva, iba radí. „Snažíme sa poskytnúť také informácie, aby čo najviac inštalácií prinieslo domácnostiam úžitok. Peniaze zo štrukturálnych fondov by mali byť poskytované prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR. Celkom by na dotácie na využívanie obnoviteľných zdrojov energie malo byť vyčlenených 100 miliónov eur,“ uzavrel šéf komunikačného odboru.

Súvisiace články

Aktuálne správy