Nové sankcie majú zraziť Rusov na kolená, Putin chystá odvetu

, tmz, TASR ,Foto: SITA

BRATISLAVA – Po zostrelení malajzijského boeingu sa Západný svet zomkol proti Rusku. Vinia ho z rozpútania konfliktu na Ukrajine a chcú proti nemu bojovať sankciami. Včera pribudli nové ekonomické obmedzenia. Mali by prinútiť Vladimira Putina, aby upustil od agresívnej politiky voči západnému susedovi. Američania tvrdia, že sa Rusko izoluje od zvyšku sveta. Podľa nich je vinník jasný. Kremeľ už proti sankciám zareagoval a chystá odvetu.

Vlády krajín Európskej únie včera prostredníctvom svojich veľvyslancov pri EÚ dosiahli dohodu o zavedení hospodárskych sankcií proti Rusku. Sankcie by mali vstúpiť do platnosti do konca štvrtka. Cielené reštriktívne opatrenia Bruselu koncom minulého týždňa legislatívne pripravila Európska komisia.

Toto sú nové sankcie uvalené na Rusko :

Obmedzenie finančného sektora. Vstup ruských inštitúcií na finančné trhy EÚ bude obmedzený.

Dotknú sa aj ropného priemyslu. Doteraz Rusko zvyšovalo ťažbu, odteraz to bude komplikovanejšie.

Obmedzí sa obchod s citlivými vývojovými technológiami v oblasti energetiky a tiež na tovary civilného aj vojenského využitia.

Po Európskej únii uvaľujú aj USA na Rusko ďalšie sankcie s cieľom prinútiť Moskvu, aby zastavila podporu separatistov na východe Ukrajiny. Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že nové sankčné opatrenia sú zamerané proti kľúčovým sektorom ruského hospodárstva. Obama uviedol, že sankcie postihnú energetický, zbrojársky a finančný sektor vrátane veľkých bánk. Podľa jeho slov nové americké a európske opatrenia povedú k tomu, že slabé hospodárstvo Ruska bude ešte slabšie.

Spojené štáty okrem iného zablokujú vývoz tovaru a technológií pre ruský energetický sektor a pozastavia Rusku vývozné úvery a financovanie ekonomického rozvoja, oznámil ďalej Obama.
"Dnes sa Rusko znova samo seba izoluje od medzinárodného spoločenstva," vyhlásil Obama s tým, že ruský prezident Vladimir Putin si zvolil eskaláciu situácie na Ukrajine.

Je isté, že tieto dopady Rusko pocíti. Ekonomika sa z toho bude pomaly dostávať a záleží na Putinovi, akú ďalšiu politiku zvolí. Obrovské nerastné bohatstvo vytvára pre Rusko dostatočne silný bezpečnostný vankúš, no ani ten nebude slúžiť donekonečna.

Bič na oligarchov

Podľa diplomatických zdrojov najmä nemecká strana trvala na tom, aby sankcie postihli aj oligarchov. V sobotu to naznačil nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, keď vyhlásil, že oligarchom "treba zmraziť bankové účty v európskych hlavných mestách a odňať im vízové povolenie", k čomu musí EÚ dospieť už v priebehu tohto týždňa. Na doterajšom "čiernom zozname" v podobe zákazu udeľovania víz a zmrazenia aktív v EÚ sa nachádza 87 osôb a 20 ekonomických subjektov. EÚ v sobotu na tento zoznam zaradila šéfa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikova, vedúceho zahraničnej rozviedky Michaila Fradkova a generálneho tajomníka Rady bezpečnosti a bývalého šéfa FSB Nikolaja Patruševa.

Sankcie pocíti Rakúsko

Sankcie voči Rusku negatívne ovplyvnia rakúske spoločnosti, uviedol dnes prezident Rakúskej hospodárskej komory Christoph Leitl. "Očakávame tento rok pokles exportu o zhruba 20 percent v porovnaní s vlaňajškom. V oblasti cestovného ruchu je krach, čo sa týka ruských hostí, už veľmi nápadne hmatateľný," povedal Leitl, ktorý je jedným z oponentov pritvrdených sankcií voči Rusku.

Rusi zareagovali

Poslanci ruskej Štátnej dumy zvažujú uzákoniť termín "agresorská krajina". Podľa jeho zdrojov sa termín bude vzťahovať na "štát zavádzajúci sankcie proti Ruskej federácii, ruským občanom a ruským právnickým osobám". Návrh pochádza z dielne poslancov Jednotného Ruska Jevgenija Fedorova a Antona Romanova a členov parlamentného spolku "Poslanecká suverenita", ktorú tvoria zástupcovia všetkých frakcií v Dume – dolnej komore ruského parlamentu. Dokument dostanú na posúdenie súčasne parlament aj vláda.

"Za účelom ochrany základov ústavného poriadku, zaistenia štátnej obrany a bezpečnosti a ochrany domáceho trhu, ako aj národného hospodárskeho rozvoja bude mať ruská vláda právo schváliť zoznam agresorských krajín," uvádzajú. Pribudnú aj spoločnosti. Všetkých šesť hlavných amerických audítorských a poradenských spoločností pracujúcich v Rusku – Deloitte, KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, Boston Consulting Group a McKinsey – bude zaradených na zoznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy