3 dôvody prečo Yellenová s FEDu udržuje uvoľnenú politiku

Prečo je Janet Yellenová (predsedkyňa FEDu) a ďalší počet ostatných členov FOMC tak holubičích s ohľadom na menovú politiku a najmä trajektóriu normalizácie sadzieb? Správa Credit Suisse poukazuje na 3 kľúčové faktory, ktoré Yellenová nazýva "neobvyklým protivetrom":1.

Prečo je Janet Yellenová (predsedkyňa FEDu) a ďalší počet ostatných členov FOMC tak holubičích s ohľadom na menovú politiku a najmä trajektóriu normalizácie sadzieb? Správa Credit Suisse poukazuje na 3 kľúčové faktory, ktoré Yellenová nazýva „neobvyklým protivetrom“:

1. Prísnejšia fiškálna politika v kombinácií s nižšími vládnymi výdavkami a zvyšovaním daní vytvorili brzdu ekonomického rastu ( pozri graf ). Toto smerovanie v súčasnosti oslabuje, ale vzhľadom k aktuálne vlažnému oživeniu Yellenová to stále vidí, ako podstatný protivietor.

2. Pomerne nevhodná situácia na hypotekárnom trhu.

Janet Yellenová poznamenala : – „… pre každého majiteľa domu je ťažké v týchto dňoch získať hypotéku. Myslím, že je to jedným z faktorov, ktoré spôsobujú, že obnovenie na trhu bývania sa deje tak pomaly. Nie každý s tým súhlasí .. ale ja s tým jednoznačne súhlasím.“

Nedávna štúdia banky Goldman Sachs porovnávala súčasné podmienky poskytovania úverov na hypotekárnom trhu s obdobím rokov 2000 – 2002 (údajne obdobie „pred bublinou“). Zdá sa, že výsledky poukazujú na sprísnenie úverových štandardov v tejto dobe ( pozrite graf).

3. Očakávania nízkeho rastu domácich miezd. Kým americké mzdy ročne rastú zhruba o 2%, očakávania rastu zostávajú v depresii.

Yellenová poznamenala: „…. Domácnosti majú neobvykle depresívne očakávania pokiaľ sa jedná o ich vlastné budúce zisky z príjmy a myslím, že to jednoznačne vplýva na ich pocity ohľadom svojich vlastných domácich financií, čo zasa brzdí spotrebiteľské výdavky.“

Zdroj: Credit Suisse

Súvisiace články

Aktuálne správy