Zisk koncernu BP v 2. štvrťroku medziročne vzrástol o 36 %

Zisk britského ropného a plynárenského koncernu BP v 2. kvartáli 2014 medziročne vyskočil o 36 %. Dôvodom bola vysoká produkcia. Doterajšie sankcie voči Rusku neovplyvnili aktivity BP, nové opatrenia by však už mohli mať negatívne následky, varoval koncern, ktorý má takmer 20-% podiel v ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť a je najväčším zahraničným investorom v Rusku. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Zisk očistený o kolísanie cien ropy sa v trojmesačnom období od apríla do konca júna prekvapivo výrazne zvýšil na 3,6 miliardy USD (2,68 miliardy eur) z 2,7 miliardy USD v rovnakom období vlani. Analytici v priemere počítali s nárastom zisku len na 3,49 miliardy USD. Tržby zostali prakticky stabilné na úrovni 95,8 miliardy USD.
Vyše 1 miliarda USD zo zisku pripadá na podiel, ktorý BP vlastní v Rosnefti. To je takmer päťnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím 2013. Dôvodom bol priaznivý vývoj výmenných kurzov. BP tiež dostal v priebehu posledných dvoch týždňov od Rosnefti ročnú dividendu v hodnote 690 miliónov USD.
„Bol to ďalší úspešný kvartál, počas ktorého sme dosiahli prevádzkový progres a zaznamenali robustný cash flow,“ uviedol šéf BP Bob Dudley. Akcia BP dnes predpoludní posilnila o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy