Prevádzkový zisk Deutsche Bank v 2. kvartáli vzrástol

Najväčší nemecký komerčný ústav Deutsche Bank AG zaznamenal v 2. kvartáli 2014 nárast prevádzkového zisku, ktorý prekonal odhady analytikov. Vďačí za to úspornému programu, ktorý už začína prinášať ovocie. Ale výdavky na právne spory majú stále negatívny vplyv na čistý zisk banky. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov sa zisk Deutsche Bank pred zdanením za tri mesiace do konca júna zvýšil medziročne o 16 % na 917 miliónov eur, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne v priemere 702 miliónov eur.
Deutsche Bank však zaknihovala v 2. kvartáli 470 miliónov eur na právne spory. Jej celkové finančné rezervy na urovnanie sporov tak stúpli o 22 % na 2,2 miliardy eur.
Deutsche Bank čelí celej škále obvinení od manipulácie s úrokovou sadzbou Libor po obvinenie z neférového zvýhodňovania niektorých investorov. V uplynulých dvoch rokoch už zaplatila 5 miliárd eur za pokuty a odškodné.
Čistý zisk Deutsche Bank sa v 2. štvrťroku 2014 znížil na 237 miliónov eur z 334 miliónov eur v rovnakom období vlani. Dôvodom bol okrem vytvárania finančných rezerv na spory aj pokles tržieb o 4 % na 7,86 miliardy eur z minuloročných 8,21 miliardy eur.
Ale aj finančné rezervy na zlé, nesplácané úvery sa v 2. kvartáli znížili na 250 miliónov eur zo 473 miliónov eur.
Prevádzkový zisk investičnej a obchodnej divízie banky v období apríl – jún vzrástol o 17 % na 885 miliónov eur a prekonal odhady analytikov na úrovni 703 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy