Fronterra ovplyvňuje kiwi

V poslednej dobe je menový pár známy ako kiwi zažíva výraznú volatilitu a ponúka dobre čitateľné obchodné signály.  Ako som písal tu NZDUSD skutočne nastúpilo na korekciu svojho júnového rastu.

V poslednej dobe je menový pár známy ako kiwi zažíva výraznú volatilitu a ponúka dobre čitateľné obchodné signály.  Ako som písal tu NZDUSD skutočne nastúpilo na korekciu svojho júnového rastu. Za posledným posilnením NZD stojí oznámenie najväčšieho exportéra mliečnych produktov. Fonterra Cooperative Group znížila odhady cien, ktoré bude vyplácať novozélandským farmárom za dodávané mlieko.

Produkcia mlieka sa globálne zvyšuje, rastú zásoby v Číne a klesá dopyt z rozvojových trhov. Z priloženého grafu možno vidieť predpokladaný vývoj ceny mlieka vyjadrenú vo fair value.

Zdroj: Bloomberg

Tieto správy spôsobujú, že najväčšiemu svetovému exportérovi mliečnych produktov budú rásť tržby, čo dovolí spoločnosti ponúknuť svojim akcionárom vyššie dividendy. Reagovala aj cena akcií tejto spoločnosti. Po oznámení nižších nákladov na mlieko jej akcie vzrástli o viac ako 1.7 %. Z priloženého grafu je zrejmé, že náklady spracovateľom klesajú. Spoločnosti, ktorá vo veľkom spracováva mliečny prášok, výrazne klesajú vstupné náklady už dlhodobejšie. Cena mliečneho prášku klesá od marca a v poslednom období sa opäť výrazne vybrala na juh.

Zdroj: Bloomberg

Na tieto správy, samozrejme, reaguje domáca mena krajiny. Novozéladnský dolár na páre s americkým náprotivkom posilňuje. Podľa slov guvernéra novozélandskej centrálnej banky je NZD neodôvodnene vysoko a ešte sa musí prispôsobiť znižujúcim sa cenám komodít.

NZDUSD naráža na  support v okolí 0.85, ktorý pravdepodobne prekoná a bude si chcieť siahnuť na 200-dňový kĺzavý priemer. To bude iste množstvo čakajúcich long pokynov. Signál do dlhej pozície podporuje technika z viacerých strán: kurz je v blízkosti spodnej hrany rastového kanála a indikátor RSI sa dotýka  zelenej linky a z minulosti vidíme, že po jej dotyku nasledoval výrazný rast.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy