Moskva označila japonské sankcie za nepriateľský krok

Plánované zmrazenie aktív ruských subjektov, ktoré podľa Tokia destabilizujú Ukrajinu, zhorší vzájomné vzťahy v mnohých oblastiach, uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí

Rozhodnutie Japonska zaviesť sankcie proti ruským občanom a subjektom, ktoré podľa krajiny nesú zodpovednosť za nestabilitu na Ukrajine, považuje Moskva za "nepriateľský" krok. Uviedlo to v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Uvalenie sankcií nevyhnutne povedie k zhoršeniu vzájomných vzťahov v mnohých oblastiach, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Japonsko v pondelok oznámilo, že zmrazí aktíva tých ruských subjektov, ktoré sa priamo zapojili do ruskej anexie Krymu a prispievajú k nestabilite na Ukrajine. Vystupňovanie sankcií nasleduje po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý týždeň vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami.

Členské štáty EÚ majú v utorok definitívne rozhodnúť o prehĺbení sankcií proti Rusku za jeho postoj voči Ukrajine. Európska komisia navrhuje zablokovať ruským štátnym bankám prístup na kapitálové trhy európskej dvadsaťosmičky. Počíta sa aj s embargom na predaj zbraní Rusku a obmedzeniami pri vývoze technológií s využitím v civilnom a zbrojárskom priemysle, ako aj v energetike. V piatok EÚ rozšírila zoznam osôb a firiem, ktoré sú pre ich údajnú angažovanosť na Ukrajine terčom sankcií v podobe zákazu vycestovania a zmrazovania aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy