Slovenským priemyselníkom v júli opäť rástol optimizmus

Priemyselné podniky na Slovensku majú pozitívne očakávania najmä ohľadom rastu produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Slovenské priemyselné podniky naďalej zvyšujú svoj optimizmus. Podľa aktuálnych výsledkov prieskumu Štatistického úradu SR totiž indikátor dôvery v priemysle v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol o 7 bodov na 3,7 bodu. To už je 1,7 bodu nad úrovňou dlhodobého priemeru a zároveň najvyššia hodnota od októbra 2013. „Vývoj indikátora ovplyvnili priaznivé očakávania rastu produkcie na najbližšie tri mesiace a zvýšenie dopytu,“ konštatujú štatistici.

Trend priemyselnej produkcie sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zhoršil. Saldo kleslo o 14 bodov na hodnotu 2 body. Klesajúci trend zaznamenali najmä v dodávke elektriny, plynu a pary, vo výrobe potravín, v chemickom priemysle a výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov. Naopak rast uviedli producenti v odvetviach výroby strojov a zariadení, dopravných prostriedkov a kovov a kovových konštrukcií.

Hodnotenie celkového dopytu sa oproti júnu zvýšilo o 3 body na mínus 5 bodov, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od februára 2011. Napriek tomu rast dopytu po priemyselnej produkcií neuviedli v žiadnom odvetví. Pokles dopytu zaznamenali hlavne vo výrobe strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a ostatných nekovových výrobkov. Dopyt považuje za dostatočný 89 % respondentov.

Saldo zahraničného dopytu zostalo na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom mesiaci, teda na záporných 7 bodoch. Podobne ako aj v domácom dopyte, ani v zahraničnom nebol zaznamenaný rast v žiadnom odvetví. Pokles dopytu v zahraničí uviedli respondenti v chemickom priemysle, vo výrobe strojov a zariadení a drevených a papierových výrobkov. Za dostatočný ho považuje 86 % exportujúcich respondentov.

Hodnotenie zásob hotových výrobkov v júli vzrástlo o 4 body na mínus 1 bod, čo je najvyššia úroveň od januára 2013. Rast zásob signalizovali najmä v ťažobnom priemysle, vo výrobe strojov a zariadení a v chemickom priemysle. Mierny pokles zásob bol vo výrobe potravín a v dodávke elektriny, plynu a pary. Zásoby považuje za primerané až 96 % respondentov.

Saldo očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace oproti júnu vzrástlo až o 22 na 15 bodov. Najväčšími optimistami sú respondenti v ostatnej výrobe, výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a kovov a kovových konštrukcií. Pokles očakávajú najmä vo výrobe potravín, v chemickom priemysle a vo výrobe ostatných nekovových výrobkov.

V najbližšom trojmesačnom období väčšina firiem, až 86 %, očakáva nezmenenú úroveň cien priemyselných výrobkov. Oproti júnu sa saldo znížilo o 7 bodov na záporných 8 bodov. Znižovanie cien očakávajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, v chemickom priemysle a vo výrobe potravín. Naopak, mierny rast cien sa očakáva v dodávke vody.

Vo vývoji zamestnanosti sa situácia oproti minulému mesiacu zmenila pozitívne, keď saldo sa zvýšilo o 4 body na hodnotu záporných 6 bodov. Zvýšenie zamestnanosti predpokladajú hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a strojov a zariadení, podľa regiónov v Žilinskom kraji. Naopak pokles zamestnanosti sa očakáva v chemickom priemysle, v dodávke elektriny, plynu a pary a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií, podľa regiónov v Košickom a Bratislavskom kraji.

Pri hodnotení faktorov obmedzujúcich rast priemyselnej produkcie 46 % respondentov uviedlo nedostatočný dopyt po svojich výrobkoch, 20 % finančné obmedzenia a 8 % nedostatok zamestnancov. Žiadne bariéry nepociťuje 31 % podnikov. Napriek poklesu salda o 3 body na 7 bodov, až takmer každý deviaty respondent považuje svoju súčasnú produkčnú kapacitu za dostatočnú a 10 % za viac ako dostatočnú. Na základe objednávok majú podniky zabezpečenú prácu v priemere na 6 mesiacov a produkcia je zabezpečená najmä v dodávke elektriny, plynu a pary a dodávke vody.

„V nasledujúcich troch mesiacoch možno podľa predpovedí respondentov očakávať zníženie vo vývoji dopytu, saldo sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím znížilo o 29 bodov,“ uvádza Štatistický úrad SR. Pokles signalizujú hlavne respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dodávke elektriny, plynu a pary a v chemickom priemysle, naopak zvýšenie predpokladajú vo výrobe dopravných prostriedkov a výrobe kovov a kovových konštrukcií. V porovnaní s minulým štvrťrokom pokleslo saldo očakávaného exportu o 3 na 10 bodov. Pokles exportu signalizujú hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov a potravín. Export sa zvýši vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. Priemyselné firmy využívajú výrobné kapacity v priemere na 83 %.

Podľa výsledkov prieskumu sa pozícia podnikov v domácom konkurenčnom prostredí oproti predchádzajúcemu štvrťroku zlepšila o 6 bodov, na zahraničných trhoch bol trend opačný, keď v rámci Európskej únie bol zaznamenaný pokles o 1 bod a na trhoch mimo únie o 6 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy