V Tatrách dnes odovzdali do užívania 48 nových nájomných bytov

Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko dnes spoločne s primátorom mesta Vysoké Tatry Jánom Mokošom slávnostne odovzdali do užívania 48 nových nájomných bytov pre obyvateľov Tatranskej Lomnice.

Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko dnes spoločne s primátorom mesta Vysoké Tatry Jánom Mokošom slávnostne odovzdali do užívania 48 nových nájomných bytov pre obyvateľov Tatranskej Lomnice. Ich výstavba bola financovaná v kombinácii dotácie z ministerstva a úverom zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Informoval o tom hovorca rezortu Martin Kóňa.
"Podpora a rozvoj bytovej politiky je jednou z priorít tejto vlády i nášho ministerstva, pretože zásadne ovplyvňuje kvalitu života obyvateľov. Som veľmi rád, že dnes môžeme odovzdať tieto byty tým, ktorí to najviac potrebujú," povedal Palko. Na obstaranie nových bytov v bytových domoch Breza a Borovica poskytol rezort dopravy dotáciu vo výške 343.570 eur a ŠFRB úver vo výške 1.293.540 eur.
Z celkového počtu 48 nových bytov v Tatranskej Lomnici je 40 dvojizbových a osem jednoizbových. „Základ projektov je podobný ako v prípade neďalekého bytového domu Lipa. Fasáda je rovnaká, iba vo vnútri sa podmienky prispôsobili ešte viac dopytu. Na najvyššom podlaží v Lipe sú totiž dva dvojizbové veľké byty a jeden trojizbový. V týchto nových bytovkách nemáme trojizbové byty, ale aj posledné podlažie je štandardné,“ uviedol primátor Mokoš.
Výstavba objektov sa začala v roku 2012, práce sa však museli prerušiť, pretože sa vyskytli problémy s podložím. Potrebné tam bolo urobiť pomerne náročné technické práce, aby rašelinové podložie na mieste výstavby nespôsobilo sadanie budúcej bytovky. Práce sa mohli obnoviť až v roku 2013.
Okrem parkovacích miest tam vyrástlo aj pieskovisko a detské ihrisko. V tejto mestskej časti je v súčasnosti už päť nájomných bytových domov, ale v rámci mesta Vysoké Tatry je ich spolu deväť. Mesto v súčasnosti neuvažuje o stavbe nových bytových domov.
Mesto Vysoké Tatry využíva podpory na výstavbu nájomných bytov už od roku 2005 a patrí medzi najúspešnejšie mestá v tejto oblasti. Za uvedené obdobie sa mu podarilo zrealizovať výstavbu 159 nových nájomných bytov. O úspešnosti týchto projektov mesta hovorí podľa Kóňu aj fakt, že mnohé z nich boli zaradené do súťaže stavieb Progresívne, cenovo dostupné bývanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy