Na Elektrickej stanici v Lemešanoch majú jedinečnú skúšobňu produktov

Elektrická stanica (ES) Lemešany, ležiaca približne na polceste medzi Košicami a Prešovom, je podľa riaditeľa divízie Enerkos (Energetické riešenia Košice) Východoslovenskej distribučnej (VSD), a. s., Vojtecha Lászlóa svojím spôsobom unikátom medzi podobnými stanicami.
Ako povedal, ES sa stará o prevádzku 110 kV liniek, ale majú tam aj školiace stredisko pre vlastných zamestnancov i externých záujemcov. „Je tu aj skúšobňa, kde vykonávame skúšky tiež pre interných alebo aj externých objednávateľov,“ doplnil László. Objasnil, že ide najmä o dielektrické rukavice, ktoré zabraňujú priamemu kontaktu s vodičmi vysokého napätia a chránia pracovníkov alebo špeciálne skúšačky, izolátory a podobne.
„Naša vysokonapäťová skúšobňa má také parametre, že podobnú by ste na Slovensku hľadali márne. Bola demontovaná a technológia bola prenesená z Technickej univerzity v Košiciach. Ročne tu odskúšame produkty pre niekoľko desiatok firiem,“ uviedol ďalej riaditeľ divízie. Ide najmä o zákazníkov domácich, ale aj z Českej republiky, Maďarska a Poľska.
V Lemešanoch sa vykonáva tiež školenie pracovníkov pre káblové súbory, prácu pod vysokým, ale aj nízkym napätím. Vybudovali tam akýsi trenažér pre prácu vo výškach, dokážu simulovať poruchy vysokonapäťových sústav a školiť pracovníkov na demontáž určitých častí vedenia bez toho, aby bolo nutné odpájať odberateľov od elektrickej energie. V priestoroch ES je i centrálny sklad transformátorových staníc pre oblasť východného Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy