Rusko nezavedie odvetné opatrenia za nové sankcie

Rusko nezavedie odvetné opatrenia, ani neprepadne hystérii po novom kole sankcií, ktoré proti nemu zaviedli USA a Európska únia (EÚ). Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého cituje agentúra Reuters.
Lavrov na tlačovej konferencii zároveň vyhlásil, že dúfa v objektívne vyšetrovanie tragédie malajzijského civilného lietadla. Viacerí západní politici sa domnievajú, že lietadlo zostrelili nad územím Ukrajiny separatisti, ktorým dodáva Rusko zbrane.
Západ preto rozšíril sankcie proti Rusku za jeho úlohu v ukrajinskej kríze. Vzťahy medzi Moskvou a západnými mocnosťami sú tak najhoršie od studenej vojny.
Podľa Lavrova však sankcie pomôžu Rusku dosiahnuť väčšiu ekonomické nezávislosť.
„Ubezpečujem vás, že prekonáme akýkoľvek problém, ktorý sa vynorí v niektorom z odvetví našej ekonomiky a možno sa tak staneme nezávislejšími a budeme viac dôverovať našej vlastnej sile,“ povedal minister.
„Nemôžeme to ignorovať, ale prepadnúť hystérii a vracať úder úderom to nie je reakcia hodná veľkej krajiny,“ dodal.
Prípadné odvetné kroky by zasiahli západné ropné koncerny, ako je napríklad BP, ktorý má 19,75-% podiel v poprednom ruskom producentovi ropy, firme Rosnefť. A Rosnefť má uzatvorené dohody aj so spoločnosťami ExxonMobil, Eni a Statoil o prieskume a ťažbe ropy plynu v arktických pobrežných vodách.
EÚ a Spojené štáty nahnevalo zostrelenie civilného dopravného lietadla. Členovia európskeho bloku by mali v utorok dokončiť finálnu verziu nových sankcií proti Rusku, ktoré budú zahŕňať aj zatvorenie európskych kapitálových trhov pred ruskými štátnymi bankami a embargo na predaj zbraní a tiež technológií pre ťažbu energií.
Okrem toho EÚ pridala nové mená na zoznam osôb a firiem z Ruska a Ukrajiny, ktorých sa týka zákaz udeľovania víz a zmrazenie účtov.
Západ obviňuje Moskvu, že umožňuje bojovníkom voľne prechádzať cez svoje hranice s východnou Ukrajinou a dodávať povstalcom zbrane.

Súvisiace články

Aktuálne správy