Španielska Bankia v 1. polroku viac ako zdvojnásobila svoj zisk

Problémová španielska banka Bankia, ktorú musela vláda znárodniť, v 1. polroku 2014 viac ako zdvojnásobila svoj zisk. Vďačí za to vyšším tržbám a nižším nákladom na zlé, nesplácané úvery. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Čistý zisk Bankie sa v 1. polroku zvýšil na 432 miliónov eur z 200 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Tento výsledok prekonal aj odhady analytikov, ktorí predpovedali banke čistý zisk v priemere 393 miliónov eur.
Straty spojené s investíciami jej materskej spoločnosti, bankovej skupiny BFA, ktorá vznikla zlúčením viacerých regionálnych sporiteľní, tzv. Cajas, do realitného trhu prinútili španielsku vládu, aby v roku 2012 požiadala eurozónu o záchranný úver pre bankový systém v krajine v celkovej výške 41 miliárd eur. Situácia v Bankii sa však už zlepšila a štátu sa podarilo vo februári úspešne predať 7,5-% podiel v banke investorom. To je významný krok smerom k splateniu záchranného úveru.
Z hospodárskych výsledkov Bankie ďalej vyplýva, že jej čistý zisk z úrokov v 1. polroku vzrástol na 1,43 miliardy eur z vlaňajších 1,09 miliardy eur. A jej administratívne náklady sa znížili na 795 miliónov eur z 888 miliónov eur v 1. polroku 2013, keďže banka zatvorila niektoré pobočky a prepustila časť zamestnancov, aby splnila podmienky záchranného balíka.
Pomer zlých úverov k celkovému objemu úverov, ktoré Bankia poskytla klientom, sa do konca júna znížil na 14,03 % zo 14,65 % na konci decembra 2013.
Banka sa stala jednou z najväčších obetí španielskej finančnej krízy. V roku 2012 vykázala rekordnú stratu 19,2 miliardy eur. Bola to najväčšia strata, akú kedy španielska spoločnosť zaznamenala. Väčšinovým vlastníkom Bankie po poskytnutí záchranného balíka v hodnote 18 miliárd eur je dodnes štát.

Súvisiace články

Aktuálne správy