Kongresman Hensarling nechce obnoviť činnosť Eximbanky

Konzervatívny člen americkej snemovne reprezentantov Jeb Hensarling v piatok (25.7.) žiadal, aby exportno-importná banka krajiny, v mnohých krajinách s názvom Eximbanka, zastavila kontakty s Ruskom. Informuje Reuters a dodáva, že americké spoločnosti varovali pred takým opatrením. Ak banka zastaví poskytovanie úverov, dôjde aj k zmareniu projektov, ktoré môžu dostať Ukrajinu spod ruského vplyvu v energetike.
Hensarling uviedol, že zhoršením situácie na Ukrajine, kde vládne sily bojujú s proruskými separatistami, ukazuje, že Rusko je v priamom konflikte s americkými záujmami. Preto by mala exportno-importná banka zastaviť financovanie projektov, z ktorých majú zisk ruské spoločnosti.
Hensarling, predseda výboru snemovne pre sektor finančných úverov, chce zavrieť ústav po skončení jej licencie, platnej do konca septembra tohto roku. Jej osud je aj tak neistý, keď sa onedlho začnú Kongresu prázdniny.
Kongresman napísal v liste prezidentovi Barackovi Obamovi, že exportno-importná banka financuje aj obchody kamarátov (ruského prezidenta) Vladimira Putina. Vlani sa zaručila za dohody s ruskými spoločnosťami v celkovej hodnote 630 miliónov USD (468,75 milióna eur). Išlo väčšinou o ručenie za ich úvery partnerom. Klienti exportno-importnej banky tvrdia, že od nej potrebujú úvery s nižším úročením, ktoré im komerčné banky odmietajú poskytovať.
Spoločnosť Holtec International so sídlom v štáte New Jersey, ktorá sa zaoberá jadrovým odpadom, uviedla, že je závislá na garanciách exportno-importnej banky, aby mohla budovať sklady pre vyhorené palivo na Ukrajine. Bez jeho existencie na Ukrajine je krajina závislá od Ruska a musí udržovať svoje jadrové elektrárne v prevádzke.
Senátor za Demokratickú stranu Chris Murphy počas svojej videokonferencie s novinármi uviedol, že zrušenie činnosti exportno-importnej banky neprichádza do úvahy. Predĺženie licencie pre činnosť ústavu sa môže schváliť na budúci týždeň, alebo v septembri po skončení parlamentných prázdnin. Banka bude podľa neho fungovať aj ďalej, aj keby sa to malo dosiahnuť mimoriadnym opatrením.

Súvisiace články

Aktuálne správy