Výdavky na záchranu bánk v Španielsku budú nižšie, ako ich likvidácia

Španielska vláda odôvodňuje oprávnenosť vysokých nákladov na ozdravovanie úverových ústavov krajiny úsporami, ktoré jej vznikli nižšími úrokmi štátnych dlhopisov. DPA informuje, že stabilizácia španielskeho bankového a finančného systému údajne viedla k tomu, že španielske dlhopisy obnovili dôveru na kapitálovom trhu, čo viedlo k zníženiu rizikovej prirážky na ne. DPA sa odvoláva na dnešnú správu španielskej štátnej tlačovej agentúry EFE.
Podľa ministerstva hospodárstva vláda vlani a tento rok získa vďaka konsolidácii systému na úrokoch úsporu výdavkov 14 miliárd eur.
Španielsko bude mať výdavky na úroky s priemernou šesťročnou splatnosťou celkovo o 66 miliárd eur nižšie, ale na záchranu bánk v rokoch 2009 až 2013 vynaložilo 61,5 miliardy eur z daní obyvateľstva. Zo sumy sa však viac ako polovica do štátneho rozpočtu nikdy nevráti.
Vláda upozornila na to, že jej úsilie o sanovanie bánk nevytváralo prospech bankám a akcionárom ústavov, ale išlo jej o záujmy investorov. Záchrana ústavu Catalunya Bank stála štát 12 miliárd eur; jej likvidácia by priniesla škody okolo 18 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy