Priemerná hodinová mzda v Taliansku sa v júni zvýšila

Priemerná hodinová mzda v Taliansku, ktoré zápasí s poklesom ekonomiky, sa v júni zvýšila, už druhý mesiac po sebe. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Istat, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Konkrétne sa index hodinovej mzdy, ktorý uvádza priemernú hodnotu platov v súkromnom aj verejnom sektore uvedenú v kolektívnych zmluvách a prepočítanú na hodiny, v prípade Talianska v júni zvýšil o 0,1 % v porovnaní s májom, keď tiež vzrástol medzimesačne o 0,1 %. V apríli a v marci hodinová mzda v Taliansku stagnovala.
V medziročnom porovnaní sa rast indexu hodinovej mzdy v Taliansku v júni spomalil na 1,2 % z májových 1,3 %.
Štatistiky tiež ukázali, že v súkromnom sektore priemerná hodinová mzda v júni vzrástla o 1,4 %, čo je menej ako v máji, keď stúpla o 1,6 %, v štátnej správe stagnovala a v poľnohospodárskom sektore sa zvýšila medziročne o 2,2 %.
Za prvých šesť mesiacov tohto roka sa v porovnaní s obdobím január – jún 2013 hodinová mzda v Taliansku zvýšila o 1,3 %.
Výkon tretej najväčšej ekonomiky eurozóny v 1. štvrťroku klesol o 0,1 % a jej vyhliadky sú neisté, pretože geopolitické napätie môže mať negatívny vplyv na svetový obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy