Pokles firemných úverov v eurozóne sa v júni spomalil

Pokles objemu úverov, ktoré banky v eurozóne poskytli v júni firmám aj domácnostiam, sa mierne spomalil a ich zásobovanie peniazmi sa zvýšilo. To signalizuje, že nové opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu ekonomiky si pomaly nachádzajú cestu do finančného systému. Vyplýva to z najnovších údajov ECB, ktoré dnes zverejnila agentúra Reuters.
ECB prijala v júni rozsiahly balík bezprecedentných opatrení, ktorého cieľom je boj s dlhodobo nízkou infláciou, podpora ekonomiky a úverovania. Súčasťou balíka bolo zníženie kľúčovej úrokovej sadzby na nové historické minimum 0,15 % a stlačenie depozitnej sadzby do negatívneho teritória. Okrem týchto krokov sa rozhodla ponúknuť bankám v eurozóne lacné úvery prostredníctvom dlhodobých refinančných operácií (LTRO), v júni pritom znížila úrokové sadzby takmer na nulu, rozšírila zoznam aktív, ktoré prijíma výmenou za úvery komerčným finančným ústavom, a do bankového systému vytrvalo pumpuje likviditu.
Z najnovších údajov ECB však vyplýva, že objem úverov, ktoré komerčné banky poskytli v júni súkromnému sektoru, medziročne klesol o 1,7 %, čo je menej ako v máji, keď sa znížil o 2 %.
ECB dnes zároveň zverejnila údaje o stave peňažnej zásoby M3, ktorá je lepším ukazovateľov stavu hotovosti v ekonomike. Štatistiky ukázali, že po očistení od sezónnych vplyvov sa medziročné tempo rastu M3 v júni zrýchlilo na 1,5 % z májového 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy