Medzinárodní veritelia pozitívne hodnotia pokroky Cypru

Medzinárodní veritelia dokončili piate hodnotenie plnenia podmienok cyperského záchranného balíka. Podľa takzvanej Trojky, zloženej z Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB), krajina robí "relatívne dobré pokroky".

Medzinárodní veritelia dokončili piate hodnotenie plnenia podmienok cyperského záchranného balíka. Podľa takzvanej Trojky, zloženej z Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB), krajina robí „relatívne dobré pokroky“. Cyprus však ešte čakajú kľúčové výzvy. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cyprus je na ceste k plneniu fiškálnych cieľov a bankový sektor krajiny sa začal stabilizovať, uviedla Trojka. Upozornila však na to, že Cyprus musí začať niečo robiť so zlyhanými úvermi, ktorých objem presahuje 50 % úverového portfólia domácich bánk.
Medzinárodní veritelia a cyperská vláda sa dohodli na kľúčových opatreniach, ktoré by mali byť súčasťou efektívnejšieho insolvenčného zákona. Podľa aktuálnej legislatívy bankám môže trvať až 20 rokov, aby sa domáhali toho, čo požičali.
„Najväčšou výzvou je zvládnutie problému zlyhaných úverov,“ uviedol pre Reuters zdroj z EK. „V súčasnosti objem zlyhaných úverov presahuje 50 % domáceho úverového portfólia bánk. Je úplne jasné, že to je problém, ktorý je nutné riešiť.“

Súvisiace články

Aktuálne správy