Je reálne, že Ukrajina vo väčšej miere export potravín presmeruje na západ

Ak sa väzby medzi Ruskom a Ukrajinou v potravinovom segmente úplne pretrhnú, potom je reálne, že Ukrajina, ktorá potrebuje získavať finančné zdroje, vo väčšom rozsahu presmeruje export svojej potravinárskej produkcie za svoju západnú hranicu. Uviedol to dnes pre TASR tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.
Obavy z toho, pripomenul, že vývozy ukrajinských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov do Ruska sa zastavia, vyslovovala SPPK už v čase, keď Európska komisia rozhodla o uvoľnení bezcolného dovozu ukrajinského tovaru na trh EÚ, ktorý je časovo ohraničený do novembra.
„Stále platí, že pri vysokej miere spotrebiteľského patriotizmu obyvateľov západoeurópskych krajín možno reálne očakávať, že ukrajinský tovar príliš kupovať nebudú. Väčšina ukrajinských potravín preto s najväčšou pravdepodobnosťou skončí v krajinách strednej Európy, vrátane Slovenska,“ upozornil.
Okrem toho podľa Nemca nemožno vylúčiť, že Európska únia svoju pomoc pre Ukrajinu rozšíri aj na dlhšie časové obdobie, aby preukázala prejav dobrej vôle ako politické gesto voči tejto ťažko skúšanej krajine. „V takom prípade by potenciálni ukrajinskí exportéri potravín, ktorí zatiaľ ešte nemajú vývozné povolenia na trh EÚ, získali viac času na splnenie podmienok, nevyhnutných pre ich udelenie,“ zdôraznil.
Doterajšie objemy ukrajinského potravinárskeho exportu na Slovensko neboli veľké, čo však neznamená, že by sa v ďalšom období nemohli výraznejšie zvýšiť. „Viac ako v maloobchodnej sieti by sa ukrajinský tovar mohol uplatniť v širokej škále prevádzok stravovacích služieb, kde by jeho spotreba bola z pohľadu konzumenta viac anonymná. Preto je potrebné, aby orgány potravinového dozoru venovali tomuto tovaru stále vysokú pozornosť,“ dodal hovorca SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy