Rezort prispeje na projektové dokumentácie k výstavbe cyklotrás v SR

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR poskytne finančný príspevok na vypracovanie štúdie alebo projektovej dokumentácie potrebnej k vydaniu stavebného povolenia na výstavbu cyklistických komunikácií na území Slovenska. Chce tým podporiť regionálne rozvojové aktivity a napomôcť čerpaniu prostriedkov z fondov Európskej únie (EÚ) práve na výstavbu cyklotrás.
„Projektová dokumentácia k budovaniu cyklotrás je povinnou prílohou pri podávaní žiadostí o nenávratné finančné prostriedky EÚ, takže podporou financovania prípravy projektovej dokumentácie chce naše ministerstvo prispieť aj k plynulejšiemu a efektívnejšiemu čerpaniu prostriedkov z fondov EÚ v období 2014 až 2020,“ zdôvodnila pre TASR Gabriela Jarošová z komunikačného oddelenia rezortu. „Vyhotovením chýbajúcej projektovej dokumentácie sa podporí urýchlená výstavba cyklotrás v nasledujúcich rokoch po ukončení projektu,“ dodala.
Tieto komunikácie by mali byť podľa nej súčasťou alebo nadväzovať na medzinárodné cyklotrasy siete EuroVelo na území Slovenska, prípadne by mali tvoriť ucelenú regionálnu sieť cyklotrás s napojením na ich národnú sieť. Žiadateľom môže byť len slovenská časť euroregiónov, ktorou je záujmové združenie právnických osôb založené na účely cezhraničnej spolupráce. Partnermi euroregionálnych združení môžu byť aj obce, mestá, vyššie územné celky či občianske združenia.
Celková suma vyčlenená na projekty v roku 2014 je 277.544 eur. Ide o finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu, účelovo viazané každoročne na podporu euroregionálnych aktivít v rámci rozpočtu ministerstva dopravy. Jeden projekt môže získať príspevok maximálne vo výške 40.000 eur. Odborná hodnotiaca komisia posúdi cezhraničný dosah, uskutočniteľnosť a udržateľnosť projektov. Termín na podávanie žiadostí je do 25. augusta tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy