Dôvera nemeckých spotrebiteľov je najvyššie za 7,5 roka

Index spotrebiteľskej dôvery v Nemecku, ktorý zostavuje agentúra GfK, pre august stúpol na 9 bodov z júlových 8,9 bodu.

Nálada nemeckých spotrebiteľov sa dostala na najvyššiu úroveň za viac ako 7,5 roka. Vyplýva to z prieskumu agentúry GfK. Jej index spotrebiteľskej dôvery zameraný do budúcnosti pre august posilnil na 9 bodov z júlových 8,9 bodu. Ide o najvyššiu hodnotu indexu od decembra 2006. Zároveň prekonal prognózu ekonómov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že augustová hodnota indexu zostane na úrovni 8,9 bodu.

„Napriek eskalácii situácie v Izraeli a na Ukrajine sú nemeckí spotrebitelia toto leto naďalej mimoriadne optimistickí,“ povedal analytik GfK Rolf Bürkl. Konštatoval, že minulotýždňové zostrelenie lietadla Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou výsledky prieskumu neovplyvnilo, keďže bol v tom čase takmer hotový. Dodal, že táto udalosť spolu s krízou v Gaze by mohli začať poškodzovať náladu spotrebiteľov.

Očakávania Nemcov v oblasti ich príjmov sa dostali na najvyššiu úroveň od roku 1991. Obyvatelia krajiny profitujú z toho, že situácia na trhu práce je stabilná a inflácia je mierna. Očakávania nemeckých spotrebiteľov v oblasti hospodárskeho rastu krajiny sa však mierne zhoršili, ale zostali na vysokej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy