Maďarsko plánuje zriadenie takzvanej zlej banky

Podľa Mártona Nagya z maďarskej centrálnej banky takzvaná zlá banka od peňažných ústavov krajiny odkúpi problémové úvery s cieľom očistiť ich bilancie.

Maďarsko plánuje do septembra alebo októbra zriadiť takzvanú zlú banku, ktorá od peňažných ústavov krajiny odkúpi problémové úvery s cieľom očistiť ich bilancie. Povedal to vo štvrtok Márton Nagy, predstaviteľ centrálnej banky krajiny, ktorý má na starosti finančnú stabilitu. Nagy uviedol, že toto opatrenie donúti banky, aby zaúčtovali straty z úverov. Banky to podľa neho už dávno mali urobiť.

Maďarsko nasleduje príklad Írska, Španielska a Slovinska. Nagy konštatoval, že maďarské banky neboli schopné, alebo sa zdráhali očistiť svoje bilancie od klasifikovaných úverov. Preto podľa neho musí konať štát. Dodal, že takzvaná zlá banka bude skôr správcom aktív, keďže s ňou nebude spojená nijaká núdzová pomoc. Vo svojej najnovšej správe o finančnej stabilite, ktorú centrálna banka Maďarska zverejnila v máji, spomenula možnosť zavedenia prísnejších pravidiel v oblasti tvorby rezerv na zlé úvery.

Nagy ďalej vyslovil predpoklad, že tri alebo štyri banky onedlho z Maďarska odídu, ale nepovedal ktoré. K peňažným inštitúciám, ktoré podnikajú v krajine, patria rakúske banky Erste a Riffeisen a talianske Intesa a UniCredit. Zatiaľ nijaká z týchto bánk nepovedala, že plánuje odísť. Banka Bayern LB však vo štvrtok oznámila, že svoju maďarskú dcéru MKB predá maďarskej vláde.

Súvisiace články

Aktuálne správy