Veľvyslanci krajín EÚ rozhodnú o cielených sankciách voči Rusku na budúci týždeň

Je pravdepodobné, že Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER) - čiže veľvyslanci členských krajín únie - dnes ešte nerozhodne o dokumente, ktorý vypracovala Európska komisia, a ktorý má pripraviť pôdu pre nové sankcie voči Rusku.

Je pravdepodobné, že Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER) – čiže veľvyslanci členských krajín únie – dnes ešte nerozhodne o dokumente, ktorý vypracovala Európska komisia, a ktorý má pripraviť pôdu pre nové sankcie voči Rusku. Potvrdil to hovorca komisie Jonathan Todd.
Hovorca na pravidelnom stretnutí s novinármi akreditovanými v Bruseli naznačil, že nové sankcie EÚ, zamerané na konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky, budú schválené najskôr na budúci týždeň, keď sa uskutoční ďalšie pracovné zasadnutie COREPER-u.
Veľvyslanci EÚ aj na dnešných rokovaniach diskutovali o návrhoch Európskej komisie obmedziť ruskej strane prístup k financiám a limitovať prísun citlivých technológií v oblasti obrany a energetiky.
„Tieto diskusie budú pokračovať na budúci týždeň. A bude na členských štátoch, aby rozhodli, kedy a ako chcú postupovať, čo presne chcú urobiť – až potom, v tejto fáze, Európska komisia predloží legislatívne návrhy,“ opísal situáciu Todd.
Hovorca Európskej komisie spresnil, že v priebehu budúceho týždňa sa celý proces môže ukončiť, keďže legislatívne návrhy exekutívy EÚ prijmú členské štáty v súlade s platnými postupmi.
Agentúra Reuters dnes uviedla, že podľa nemenovaných diplomatov EÚ sa nové zákazy môžu týkať obmedzenia prístupu Ruska na kapitálové trhy únie, čo by sa mohlo prejaviť zákazom nákupu nových akcií alebo dlhopisov vydaných ruskými bankami. To by sa však vzťahovalo iba na inštitúcie, v ktorej má ruská vláda viac ako 50-% zastúpenie.
Diplomati EÚ upozornili, že vlani 47 % z dlhopisov vydaných ruskými verejnými finančnými inštitúciami, v celkovej výške 7,5 miliardy eur, bolo vydaných na finančných trhoch EÚ.
Podľa informácií, ktoré unikli cez diplomatické kanály do médií, by 28 veľvyslancov pri EÚ malo rokovať aj o návrhu zaviesť pre Rusko zbrojné embargo. Zdroje EÚ uvádzajú, že ročne ruský vývoz zbraní do EÚ stojí okolo 3,2 miliardy eur, zatiaľ čo vývoz zbraní z krajín EÚ do Ruska má hodnotu okolo 300 miliónov eur.
Ďalej je témou diplomatických rokovaní aj embargo na vývoz tovaru dvojakého využitia, ktorý môže byť využívaný na vojenské účely alebo pre potreby vojakov. Ide o tovary, ktorých ročný obrat je ohodnotený na 20 miliárd eur.
Do okruhu nových sankcií má patriť aj zákaz dodávať citlivé technológie pre energetický priemysel, čo sa však EÚ bude snažiť regulovať a zamerať tieto sankcie na dlhodobú výrobu, aby nedošlo k narušeniu súčasných tokov energetických dodávok.

Súvisiace články

Aktuálne správy