EÚ predložila členským štátom návrh nových sankcií proti Rusku

Zákaz nákupu dlhopisov alebo akcií, ktoré budú predávať ruské banky, či zákaz vstupu ruských investorov na európske burzy. To sú len niektoré z možností, ktoré zvažuje Európska únia (EÚ) v rámci sprísnenia sankcií proti Rusku za jeho postoj k ukrajinskej kríze. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Delegácie vlád 28 členských štátov EÚ dnes dostali príležitosť prvýkrát nahliadnuť do návrhu opatrení, ktoré majú obmedziť Rusku prístup na kapitálové trhy a tiež k technológiám potrebným pre ťažbu energetických surovín. Tieto opatrenia musia totiž členské štáty jednomyseľne schváliť, aby nadobudli platnosť.
“Limitovaný prístup ruských štátnych finančných inštitúcií na kapitálové trhy zvýši ich náklady na vytvorenie potrebných fondov a obmedzí ich schopnosť financovať ruskú ekonomiku,” uvádza sa v dokumente Európskej komisie, podľa ktorého výsledkom bude neistota na ruskom trhu a tá pravdepodobne zasiahne aj podnikateľské prostredie v krajine a urýchli odliv kapitálu z Ruska.
Každá z vlád v EÚ však podľa agentúry Bloomberg narazí medzi navrhovanými opatreniami aspoň na jedno, s ktorým nesúhlasí. Pre Francúzsko je to zbrojné embargo, nemecký priemysel má zase obavy o svoj export, Británia a Cyprus nechcú vyhnať zahraničných investorov a Maďarsku sa nepáči celá škála navrhovaných sankcií.
Komisia začne po dnešnom stretnutí pracovať na formálnom návrhu opatrení. Mnohé z predbežných nápadov, ktoré dnes dostali delegácie na posúdenie, lídri členských štátov vyškrtnú do najbližšieho summitu EÚ, naplánovanom na 30. augusta.
Zákaz nákupu cenných papierov sa má týkať obligácií s termínom splatnosti viac ako 90 dní a ruských bánk, v ktorých má štát viac ako 50-% podiel. Britské noviny Financial Times zase informovali, že medzi ďalšími návrhmi je zákaz vývozu techniky potrebnej na ťažbu ropy a plynu z bridlíc, či prieskum arktických ložísk.

Súvisiace články

Aktuálne správy