Zisk automobilky Hyundai Motor poklesol

Za druhý štvrťrok juhokórejský výrobca áut vykázal čistý zisk 2,24 bil. kórejských wonov. V medziročnom porovnaní išlo o pokles o takmer 7 %.

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor v druhom štvrťroku evidovala pokles čistého zisku, ktorý bol najvýraznejší za päť kvartálov. Firmu poškodila sila domácej meny. Hyundai, ktorý je spolu so sesterskou firmou Kia Motors, piatym najväčším výrobcom áut na svete, za druhý štvrťrok vykázal čistý zisk 2,24 bil. kórejských wonov (KRW). V medziročnom porovnaní išlo o pokles o takmer 7 %.

Zisk spoločnosti za druhý kvartál nenaplnil očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že bude v objeme 2,33 bil. KRW. Hodnota wonu v druhom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka oproti americkému doláru posilnila o 12,9 %. Išlo o najväčšie posilnenie wonu od druhého štvrťroka 2011. Negatívny vplyv sily juhokórejskej meny však pomohol zmierniť rast výroby v zahraničí. Firma uviedla, že uvažuje o ďalšom zväčšení výrobnej kapacity v cudzine. „Plánujeme plynule rozširovať kapacitu na trhoch, na ktorých je dopyt,“ uviedol finančný riaditeľ Lee Won-hee.

Na Slovensku pôsobí sesterská firma podniku Hyundai Kia Motors, ktorá je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výroba automobilov, ako aj motorov pre osobné automobily začala v decembri 2006.

(1 EUR = 1378,93 KRW)

Súvisiace články

Aktuálne správy