Európska únia plánuje sankcie proti ruským bankám

Návrh Európskej komisie podľa agentúry Reuters počíta so zákazom nakupovať od ruských bánk nové akcie a dlhopisy vydané v členských štátoch EÚ

Európska komisia (EK) chce v rámci Európskej únie zakázať nákupy nových akcií a dlhopisov, ktoré vydajú ruské banky v jej členských štátoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. O návrhu, ktorý zaslala komisia v stredu večer do európskych metropol, rokujú v Bruseli veľvyslanci členských štátov pri EÚ. Vystupňovanie sankcií má byť odpoveďou na správanie Ruska v konflikte na východnej Ukrajine. So zákazom investovať do ruských vládnych dlhopisov navrhované opatrenia nepočítajú.

Nové opatrenia naznačil v utorok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski po stretnutí s rezortnými kolegami z EÚ. Tí rokovali o ďalšom postupe po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré padlo minulý týždeň vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami. Ministri diskutovali o sankciách v oblastiach, akými sú export zbraní, prístup na kapitálové trhy v EÚ vrátane možnosti refinancovania dlhov vo verejnom a súkromnom sektore, či prístup Ruska k európskym technológiám, povedal Sikorski.

Súvisiace články

Aktuálne správy