S priemernou mzdou odpracujeme na bežný nákup hodiny

Podľa analýzy Poštovej banky pri priemernej mzde na 20 eurový nákup Slovák odpracuje takmer 4 hodiny.

Priemerne zarábajúci Slovák pracuje na bežný 20 eurový nákup takmer štyri hodiny. Konštatuje to vo svojej analýze Poštová banka, ktorá pri výpočte brala do úvahy priemernú hrubú mzdu podľa údajov Štatistického úradu SR, 20 pracovných dní v mesiaci a 8 hodinovú pracovnú dobu. “Za jednu dvadsať eurovú bankovku si do nákupného košíka môžeme vložiť napríklad múku, chlieb, mäso a mäsové výrobky, mlieko, maslo, syr, vajcia, jablká, ale aj čokoládu či pivo,” konštatuje sa v analýze.

Analytici Poštovej banky zároveň konštatujú, že pri drahších nákupoch sa odpracovaný čas na ich uhradenie predlžuje. Napríklad pri 50 eurovom nákupe treba priemerne zarábajúcemu Slovákovi stráviť v práci 9 hodín 45 minút a pri 100 eurovom nákupe dvakrát toľko. Rovnako analytici Poštovej banky konštatujú, že nevyhnutný odpracovaný čas sa predlžuje aj pri nižšej ako priemernej mzde, čo je prípad mnohých Slovákov. Napríklad pri hrubej mzde 500 eur je totiž na 20 eurový nákup potrebné odpracovať už takmer 6 a pol hodiny.

Rovnaké prepočty platia aj pri drahších položkách, pri ktorých už treba v práci stráviť niekoľko dní, alebo dokonca rokov. Napríklad pri kúpe chladničky alebo televízora je to zhruba 8 dní a na nový automobil v cene zhruba 9 600 eur pracovník s priemernou mzdou v robote musí stráviť takmer celý jeden kalendárny rok. Z analýzy Poštovej banky tiež vyplýva, že na kúpu nehnuteľnosti, hoci iba malometrážnej, odpracuje Slovák s priemerným zárobkom minimálne 5 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy