Súkromný sektor eurozóny v júli posilnil

Zložený index nákupných manažérov zahŕňajúci priemysel aj služby stúpol na 54 bodov z júnových 52,8 bodu.

Aktivita súkromného sektora eurozóny v júli posilnila najrýchlejším tempom za tri mesiace. Vyplýva to z indexu nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje agentúra Markit. Predbežný zložený PMI, ktorý zahŕňa sektor služieb aj odvetvie priemyslu a považuje sa za dobrý ukazovateľ celkového ekonomického rastu, stúpol na úroveň 54 bodov z júnových 52,8 bodu. Dostal sa tak najvyššie od apríla. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov signalizuje rast aktivity súkromného sektora.

Ak sa podobné tempo rastu aktivity udrží aj v auguste a septembri, znamenalo by to posilnenie hospodárstva eurozóny v treťom štvrťroku o 0,4 %. „Expanzia sektora služieb je veľmi povzbudzujúca, pričom rast tohto odvetvia v Nemecku je najrýchlejší za tri roky a dokonca aj francúzske firmy sa vrátili k miernemu rastu,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. PMI odvetvia služieb stúpol na 54,4 bodu z júnových 52,8 bodu, čiže posilnil najvýraznejšie od mája 2011. Firmy však znižovali ceny už 31 mesiacov. Podindex cien odvetvia služieb klesol na 48,3 bodu.

V prípade sektora služieb bol vývoj menej priaznivý, keďže rast súkromnej aktivity v podstate stagnoval. Francúzske priemyselné firmy hlásili zhoršenie podmienok a nemecké mierne zlepšenie. Index nákupných manažérov priemyslu eurozóny sa zvýšil iba nepatrne, a to na 51,9 bodu z júnových 51,8 bodu. Index priemyselnej produkcie posilnil tiež iba mierne, a to na 53 bodov z júnových 52,8 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy