Preprava plynu na Ukrajinu reverzným tokom klesla

Podľa ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana menší objem prepravy plynu z Európskej únie na Ukrajinu je výsledkom protestu ruskej plynárenskej firmy Gazprom.

Objem plynu prepravovaného na Ukrajinu z Európskej únie reverzným tokom sa znížil v dôsledku protestu ruskej plynárenskej firmy Gazprom. Povedal to v stredu ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. "Dodávky plynu prostredníctvom reverzného toku sú teraz obmedzené. Je to spojené s určitými krokmi Gazpromu," povedal Prodan novinárom a dodal, že zmenšenie reverzného toku Ukrajina prvýkrát evidovala pred dvoma týždňami.

Gazprom sa k problematike reverzného toku plynu na Ukrajinu v stredu odmietol vyjadriť. Spoločnosť však ešte 5. apríla uviedla, že možnosť dovozu plynu zo Západu na Ukrajinu s cieľom nahradiť dodávky z Ruska vyvoláva otázky o legalite takéhoto kroku. Šéf Gazpromu Alexej Miller označil reverzný tok plynu zo Slovenska na Ukrajinu za "polopodvodný".

Šéf ukrajinského rezortu energetiky uviedol, že v stredu sa kapacita reverzného toku využívala na úrovni 7 mil. kubických metrov denne, hoci možná je preprava až v objeme 18 mil. kubických metrov denne. Bratislava a Kyjev 28. apríla podpísali dohodu, na základe ktorej sa na Ukrajinu z EÚ prepravuje obmedzený objem plynu. Slovenský premiér Robert Fico povedal, že kombinovaný reverzný tok zo Slovenska, Maďarska a Poľska by mohol celkovo dosiahnuť objem 16-17 mld. kubických metrov plynu ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy