Zamestnanci prepustení z Nokie v Komárome môžu dostať pomoc aj od EK

Zamestnanci severomaďarského výrobného závodu Nokia, ktorí v súvislosti s globálnym rozhodnutím spoločnosti Microsoft budú prepustení, dostanú pomoc z Maďarska, ale i zo zahraničia. Vyhlásil to dnes pre komerčný rozhlas Gazdasági Rádió predseda Zväzu odborárskych organizácií Vasas Béla Balogh.
Podľa jeho slov prepustení pracovníci, medzi ktorými je aj 600 občanov SR, môžu dostať podporu z globálneho i sociálneho fondu Európskej únie, k tomu však bude musieť urobiť sprostredkovateľské kroky aj maďarská vláda. Proces si vyžiada približne pol roka, dodal Balogh, ktorý zdôraznil nutnosť informovania aj slovenských partnerov.
Pre Európsku komisiu je dôležité, aby v prípade veľkého prepúšťania zamestnancov dostali prepustení maximálnu podporu k znovuzískaniu zamestnania, a aby daný región dokázal reagovať na výzvy zo vzniknutej situácie. Povedal to maďarský eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor, ktorý rokoval o zatvorení závodu Nokie s odborárskym vedením Vasasu.
Andor dodal, že po rozhovore s vedením maďarského Národného úradu práce je optimistický, pretože z neho vyplynulo, že v oblasti neďalekého Györu je veľký záujem o pracovnú silu.
Predseda základnej odborárskej organizácie Vasasu v komáromskom závode Nokia Zoltán László uviedol, že v súčasnosti mapujú možnosti ďalšieho uplatnenia zamestnancov, ktorí budú prepustení. So zamestnávateľom budú rokovania pokračovať 28. júla, potom budú mať odborári 15 dní na dohodu.
„Pri predchádzajúcich prepúšťaniach sa na trhu práce uplatnilo zhruba 70 % prepustených. Dúfame, že tento pomer bude teraz vyšší,“ zdôraznil László.
Americký softvérový koncern Microsoft vlani odkúpil časť Nokie za 5,44 miliardy eur. Dôvodom bolo úsilie koncernu o zvýšenie podielu na trhu inteligentných telefónov.
Microsoft minulý týždeň ohlásil plán reštrukturalizácie spoločnosti, ktorej súčasťou je najrozsiahlejšie prepúšťanie v jej histórii. V priebehu roka plánuje zrušiť až 18.000 pracovných miest. Cieľom opatrení je zjednodušiť operácie koncernu a integrovať mobilnú divíziu Nokie. Výrobný závod Nokie v Komárome majú zatvoriť do konca novembra, výrobu presunú do Ázie. O prácu príde takmer 1800 zamestnancov. Prepúšťanie sa má začať v septembri a bude sa realizovať celkove v troch etapách. Zrušením závodu, ktorý začal vyrábať pred 15 rokmi, zaniknú aj stovky pracovných miest dodávateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy