Deficit verejných financií krajín eurozóny mierne stúpol

V prvom kvartáli 2014 bol priemerný deficit verejných financií v rámci eurozóny vo výške 2,7 % hrubého domáceho produktu, v štvrtom kvartáli vlaňajška bol na úrovni 2,6 % HDP.

Priemerný sezónne upravený deficit verejných financií v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) bol v rámci eurozóny v prvom kvartáli tohto roka na úrovni 2,7 %. Oproti stavu v štvrtom kvartáli minulého roka mierne stúpol, a to z úrovne 2,6 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie priemerný deficit verejných financií v prvom kvartáli 2014 klesol na 1,9 % HDP z úrovne 3,1 % HDP, na ktorej sa nachádzal v záverečnom štvrťroku vlaňajška. Išlo však v podstate o výsledok jednorazových vplyvov. Informoval o tom v stredu štatistický úrad EÚ Eurostat.

Priemerné celkové vládne príjmy v prvom štvrťroku tohto roka boli v rámci eurozóny na úrovni 46,8 % HDP, pričom v štvrtom kvartáli 2013 boli vo výške 46,9 % HDP. Priemerné celkové vládne výdavky v rámci eurozóny boli na úrovni 49,5 % HDP, čiže sa v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom nezmenili. V rámci celej EÚ priemerné celkové vládne príjmy boli vo výške 46,6 %, pričom v záverečnom kvartáli minulého roka boli na úrovni 45,7 % HDP. Priemerné celkové vládne výdavky v prvom štvrťroku 2014 klesli na 48,5 % HDP z úrovne 48,8 % HDP v predošlom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy