Straty Nokie skresali zisk Microsoftu vo 4. kvartáli 2013/2014

Najväčší svetový výrobca softvéru Microsoft zaznamenal v uplynulom 4. štvrťroku finančného roka 2013/2014 pokles zisku. Dôvodom sú straty fínskeho výrobcu mobilov Nokia, v ktorom Microsoft chystá masívnu vlnu prepúšťania.

Informovali o tom agentúra AP a Bloomberg. Čistý zisk Microsoftu sa za tri mesiace do konca júna 2014 znížil o 7 % na 4,61 miliardy USD (3,42 miliardy eur), čo predstavuje 55 centov na akciu, a to zo 4,97 miliardy USD alebo 59 centov/akcia v rovnakom období minulého roka. Straty Nokie zredukovali zisk Microsoftu v uplynulom kvartáli o 8 centov na podiel a o ďalšie 3 centy na akciu znížili zisk koncernu náklady na reštrukturalizáciu a dane. Bez týchto položiek dosiahol Microsoft v sledovanom období zisk 66 centov/akcia, zatiaľ čo analytici predpovedali, že zarobí 60 centov na akciu.

Tržby spoločnosti v poslednom kvartáli jej obchodného roka vzrástli o 18 % na 23,4 miliardy USD, z toho tržby Nokie dosiahli 2 miliardy USD. Aj tento výsledok je o niečo lepší ako tržby na úrovni 23 miliárd USD, ktoré očakávali analytici.

Generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella, ktorý nastúpil do funkcie len vo februári 2014, sa snaží dostať Nokiu z červených čísiel. Americký koncern dokončil akvizíciu výrobcu mobilov v apríli tohto roka. V oblasti softvéru, ktorý je hlavnou divíziou Microsoftu, dosiahol koncern výborné výsledky. Nokia však bude podľa odborníkov ešte nejaký čas znižovať zisk Mirsoftu, kým sa podarí vrátiť aj ju k zisku. Nadella už avizoval redukciou nákladov a prepustenie zhruba 18.000 zamestnancov Nokie. Verí, že nová mobilná divízia Microsoftu (bývalá Nokia) je na dobrej ceste a v roku 2016 by mohla dosiahnuť aspoň prevádzkový zisk. Z hospodárskych výsledkov Microsoftu ďalej vyplýva, že jeho divízia cloudových služieb a softvéru vo 4. kvartáli viac ako zdvojnásobili svoj zisk na 4,4 miliardy USD. Okrem toho Microsoft zaznamenal známky zlepšenia aj na trhu s osobnými počítačmi a dosiahol nárast ich odbytu o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy