Pokračujúce boje v pásme Gazy prispeli k rastu ceny WTI nad 103 USD

Ceny ropy vzrástli a cena americkej WTI sa vrátila nad 103 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je pokračujúca vojenská operácia Izraela v pásme Gazy, napätá situácia medzi Ruskom a Západom po zostrelení malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou a odhady trhov, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň klesli. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ropy WTI s dodávkou v septembri vzrástla popoludní v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 15 centov na 103,01 USD (76,41 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania (21.7.) sa cena WTI zvýšila o 91 centov.
Vzrástla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne. Tá sa zvýšila o 43 centov na 108,11 USD/barel.
Okrem pokračujúceho geopolitického napätia Spojené štáty oznámia vývoj zásob ropy na domácom trhu. Americký ropný inštitút oznámi svoje údaje dnes a ešte viac očakávané informácie amerického ministerstva energetiky budú známe v stredu. Analytici odhadujú, že zásoby ropy v USA klesli minulý týždeň o 2,6 milióna barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy