V prípade kartelu už rozhodol aj pri firmách Mota-Engil a Betamont

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už rozhodol vo veci kartelu spred takmer desiatich rokov aj v prípade posledných dvoch firiem - Mota-Engil a Betamont.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už rozhodol vo veci kartelu spred takmer desiatich rokov aj v prípade posledných dvoch firiem – Mota-Engil a Betamont. "Správne konanie bolo ukončené aj vo zvyšných dvoch prípadoch," potvrdil dnes pre TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút. Ako presne úrad rozhodol, povedať zatiaľ nechcel. Verdikt úradu totiž ešte nie je právoplatný, firmy môžu voči nemu podať odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia.

Podobne úrad zatiaľ nechcel bližšie ozrejmiť ani svoje rozhodnutie z minulého týždňa, ktoré sa týkalo spoločností Skanska a Inžinierske stavby. Hospodárske noviny však vtedy informovali, že podľa informácií denníka ÚVO firmy vyčiarkol pre kartel zo zoznamu podnikateľov a spoločnosti budú mať obmedzený prístup k štátnym obstarávaniam. Mal teda rozhodnúť rovnako, ako ešte týždeň predtým v prípade spoločností Doprastav a Strabag.

O karteli šiestich stavebných spoločností rozhodol Protimonopolný úrad (PMÚ) ešte v roku 2006. Vlani v decembri tento verdikt potvrdil aj Najvyšší súd SR. Podľa tohto rozhodnutia uzavrelo kartelovú dohodu šesť spoločností – Strabag, Doprastav, Betamont, Inžinierske stavby, Skanska DS a Mota-Engil. Stalo sa tak počas súťaže na výstavbu úseku diaľnice D1 na Spiši z Mengusoviec po Jánovce. Stavbári dostali za kartel pokutu v celkovej výške takmer 45 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy