Tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v júni mierne spomalilo

Spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v júni o niečo miernejším tempom než v predchádzajúcom mesiaci, pričom až dvomi tretinami sa na ich raste podieľali ceny benzínu. Informovala o tom agentúra AP.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že spotrebiteľské ceny sa v júni zvýšili medzimesačne o 0,3 % po 0,4-% raste v máji. Májové zvýšenie spotrebiteľských cien bolo najvýraznejšie za viac než rok.
Pod júnový rast cien sa najviac podpísali ceny energií, ktoré vzrástli o 1,6 %, čo je takmer dvojnásobok rastu v máji. V rámci týchto cien najprudšie rástli v júni ceny benzínu, až o 3,3 %. Bol to najvýraznejší rast cien benzínu za posledný rok. Na druhej strane, ceny potravín vzrástli len o 0,1 %, čo je najpomalšie tempo rastu od januára.
Jadrové ceny, ktoré nezahrňujú nestabilné ceny potravín a energií, vzrástli oproti predchádzajúcemu mesiacu tiež len o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa jadrové spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,9 %, čo naznačuje miernu infláciu. Celkovo sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2,1 %, teda rovnakým tempom ako v máji. Údaj je tak v blízkosti inflačného cieľa americkej centrálnej banky, ktorý je stanovený na 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy