Maďarská centrálna banka opäť znížila úroky

Centrálna banka zredukovala svoju hlavnú sadzbu o 20 bázických bodov na 2,1 %.

Maďarská centrálna banka znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 20 bázických bodov na rekordné minimum 2,1 %. Jej utorkový krok znamená pokračovanie dva roky trvajúceho znižovania úrokov. Nízka inflácia a pretrvávajúce uvoľňovanie menovej politiky zo strany Európskej centrálnej banky vedie tvorcov menovej politiky v regióne k podpore ekonomického zotavovania. Avšak iba maďarská centrálna banka v roku 2014 pokračuje v redukcii úrokov napriek nestabilite nových trhových ekonomík a kríze v susednej Ukrajine.

Utorkové zníženie úrokov v Maďarsku bolo výraznejšie, ako prognózovali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters. Analytici predpovedali, že banka zredukuje úroky o 10 bázických bodov. Väčšina analytikov očakáva, že centrálna banka zastaví znižovanie úrokov pred tým, ako maďarská vláda začne realizovať konverziu hypotekárnych úverov v zahraničných menách na pôžičky vo forintoch.

Väčšina analytikov predpokladá, že maďarská centrálna banka začne úroky zvyšovať v roku 2015. György Kovács z banky UBS uviedol, že banka svoju hlavnú sadzbu do konca budúceho roka pravdepodobne zdvihne na úroveň 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy