Japonsko zrejme nedosiahne vyrovnaný rozpočet do roku 2021

Deficit v rozpočtovom roku 2020-2021 by mal podľa návrhu vládnej prognózy dosiahnuť 11 bil. japonských jenov

Japonsko pravdepodobne nedosiahne vyrovnaný rozpočet do roku 2021. Deficit v rozpočtovom roku 2020-2021 by mal dosiahnuť 11 bil. japonských jenov (JPY), dokonca aj po zohľadnení efektu zvýšenia daní. Vyplýva to z návrhu vládnej prognózy. Zvyšuje sa tak politický tlak na japonskú vládu, aby ešte výraznejšie zvýšila dane, prípadne znížila výdavky. Verejný dlh Japonska viac ako dvojnásobne presahuje hrubý domáci produkt (HDP) krajiny.

Kabinet premiéra Šinza Abeho v apríli tohto roku uskutočnil najvýznamnejšiu rozpočtovú reformu v krajine za 17 rokov, keď zvýšil sadzbu dane z predaja z 5 % na 8 %. Ku koncu roka by sa premiér Šinzo Abe mal rozhodnúť, či jeho vláda ďalej zvýši sadzbu dane na 10 %. Návrh prognózy s navýšením daní počíta. Tým sa potreba ďalšieho uťahovania opaskov ešte podčiarkuje.

Japonská vláda navyše mierne zhoršila prognózu hospodárskeho rastu v súčasnom hospodárskom roku. Vláda predpokladá, že reálny HDP v krajine sa v tomto roku zvýši o 1,2 %, kým minulá prognóza počítala s rastom vo výške 1,4 %. Tieto odhady sú v podstate v súlade s očakávaniami japonskej centrálnej banky, ktorá svoju prognózu zhoršila minulý týždeň. Aktuálny hospodársky rok sa končí v marci 2015. Banka mierne zhoršila výhľad hospodárskeho rastu a uviedla, že v aktuálnom finančnom roku do konca marca 2015 počíta s posilnením výkonu ekonomiky o 1 % namiesto skoršie prognózovaných 1,1 %.

(1 EUR = 136,97 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy