JAVYS vlani s nárastom tržieb aj zisku

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť dosiahla v minulom roku tržby v objeme 36 mil. eur a čistý zisk vo výške 11,7 mil. eur.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) dosiahla v minulom roku tržby a výnosy z vlastných výkonov vo výške takmer 36 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 21 %. Podniku sa podarilo navýšiť aj svoj čistý zisk. Kým v roku 2012 dosiahol zisk na úrovni 1,6 mil. eur, v minulom roku to už bolo 11,7 mil. eur. „Minulý rok bol pre našu spoločnosť rokom rozvíjania potenciálu spoločnosti a potvrdením, že sme napriek mnohým úskaliam na správnej ceste. Slovensko vďaka našej spoločnosti opätovne potvrdilo pozíciu lídra v stredoeurópskom regióne vo vyraďovaní jadrových zariadení. Prekročili sme pôvodné plány, a to aj napriek pretrvávajúcej všeobecnej hospodárskej kríze,“ okomentoval dosiahnuté výsledky vo výročnej správe predseda predstavenstva firmy JAVYS Peter Čižnár.

Hospodárske výsledky boli podľa spoločnosti ovplyvnené limitnou výškou dotácií Národného jadrového fondu, ktoré boli podľa schváleného štátneho rozpočtu na rok 2013 stanovené v celkovej výške 48,4 mil. eur. Nakoniec však získal JAVYS z jadrového fondu o 10 mil. eur viac. Na tržbách spoločnosti JAVYS sa podieľali hlavne Slovenské elektrárne. Tie zaplatili za prepravu, skladovanie a spracovanie rádioaktívnych odpadov a za nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom 19 mil. eur a za servisné služby 1,5 mil. eur. Viac ako 10 mil. eur zarobil podnik za spracovanie historických kalov a sorbentov.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť je akciovou spoločnosťou v 100-percentnom vlastníctve štátu, ktorý vykonáva práva akcionára prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR. Spoločnosť vyraďuje jadrové elektrárne A1 a V1 v Jaslovských Bohuniciach, poskytuje jadrové služby v oblastiach nakladania s vyhoreným jadrovým palivom a s rádioaktívnymi odpadmi. Ku koncu vlaňajška zamestnávala 813 pracovníkov, čo v medziročnom porovnaní predstavovalo pokles o 60 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy