Spoločnosť BBVA údajne odkúpi Catalunya Banc

Španielsko údajne predá znárodnenú banku Catalunya Banc spoločnosti BBVA. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje. Podľa tretieho zdroja by mala BBVA za túto banku ponúknuť 1,1 mld. eur. BBVA a aj Catalunya Banc odmietli tieto správy komentovať, španielsky fond na záchranu bánk (FROB) tieto informácie taktiež nekomentoval.

Catalunya Banc je jednou z bánk, ktorú zachraňovala španielska vláda. Tá v roku 2012 požiadala o medzinárodnú finančnú pomoc pre bankový sektor. Európski veritelia španielskym bankám poskytli 41,3 mld. eur. Banka Catalunya Banc získala od štátu pomoc vo výške 12 mld. eur. Spoločnosť nepriaznivo ovplyvnilo prasknutie realitnej bubliny v krajine v roku 2008. Minulý týždeň spoločnosť Catalunya Banc predala portfólio hypotekárnych úverov spoločnosti Blackstone za 6,4 mld. eur.

Správy, že FROB tretíkrát začne s predajom banky, sa objavili už v júni. Predchádzajúci pokus o predaj banky stroskotal v marci minulého roka. Ponuky totiž nenaplnili očakávania vlády a záujemcovia navyše požadovali vyššiu ochranu voči nesplácaným úverom banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy