Japonská vláda zhoršila prognózu hospodárskeho rastu

Vláda predpokladá, že reálny hrubý domáci produkt v krajine sa v tomto hospodárskom roku zvýši o 1,2 %, kým minulá prognóza počítala s rastom vo výške 1,4 %

Japonská vláda mierne zhoršila prognózu hospodárskeho rastu v súčasnom hospodárskom roku. Vláda predpokladá, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) v krajine sa v tomto roku zvýši o 1,2 %, kým minulá prognóza počítala s rastom vo výške 1,4 %. Tieto odhady sú v podstate v súlade s očakávaniami japonskej centrálnej banky, ktorá svoju prognózu zhoršila minulý týždeň. Aktuálny hospodársky rok sa končí v marci 2015.

Podľa vládnych prognóz by spotrebiteľské ceny v Japonsku vrátane cien potravín a energií mali v hospodárskom roku 2014-2015 posilniť medziročne o 1,2 %. V nasledujúcom roku by mal rast cien v krajine dosiahnuť v medziročnom porovnaní výšku 1,8 %.

Japonská centrálna banka (BOJ) minulý týždeň potvrdila stimulačné opatrenia a zopakovala, že v budúcom roku očakáva dosiahnutie cieľovej inflácie 2 %. Banka mierne zhoršila výhľad hospodárskeho rastu a uviedla, že v aktuálnom finančnom roku do konca marca 2015 počíta s posilnením výkonu ekonomiky o 1 % namiesto skoršie prognózovaných 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy