Cena WTI začala rásť, cena Brentu sa takmer nemení

Cena americkej ropy ožila a po rannom poklese začala rásť, zatiaľ čo cena Brentu sa takmer nemení. Dôvodom sú obavy z nových sankcií proti Rusku za zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou, a tiež z prípadných násilností v Líbyi, ktoré by mohli viesť k zastaveniu vývozu komodity z tejto krajiny. Informovala o tom agentúra AP.
Zostrelenie dopravného lietadla malajzijskej spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou vyvolalo otrasy na trhoch. Podľa viacerých západných predstaviteľov za tragický koniec lietadla s 298 ľuďmi na palube sú zodpovední proruskí separatisti. Trhy sa teraz obávajú nových sankcií proti Rusku, ktoré by prípadne mohli viesť k narušeniu dodávok ropy. Na druhej strane, analytici pripomínajú, že Európa je závislá od energií z Ruska, preto je podľa nich pravdepodobnosť prerušenia dodávok ropy na svetové trhy pomerne nízka.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa dnes popoludní v Európe predával po 103,58 USD (76,62 eura). To je o 45 centov viac ako v piatok (18.7.), keď cena kontraktu klesla o 6 centov a obchodovanie uzavrel na úrovni 103,13 USD za barel.
Cena septembrového kontraktu severomorskej ropnej zmesi Brent, však dnes mierne klesla, a to o 3 centy, na 107,21 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy