Holcim a Lafarge pokročili v rokovaniach s regulátormi

Podmienky navrhovanej fúzie, ktorá má vytvoriť najväčšieho producenta cementu na svete, skúmajú regulačné úrady v 15 krajinách

Švajčiarsky cementárenský koncern Holcim a francúzsky konkurent Lafarge pokročili v rokovaniach o podmienkach plánovanej fúzie, ktorú skúmajú regulačné úrady v 15 krajinách. Uviedol to generálny riaditeľ Holcimu Bernard Fontana pre pondelňajšie vydanie denníka the Wall Street Journal. Regulačným úradom na piatich najdôležitejších trhoch, ktorými sú USA, Kanada, Mexiko, India a Rusko, už firmy podľa neho zaslali oficiálne vyjadrenia a rokovania s Európskou komisiou sa nachádzajú v „pokročilom“ štádiu.
Holcim a Lafarge tento mesiac zverejnili zoznam aktív, ktoré plánujú predať, aby získali súhlas regulačných úradov s navrhovaným zlúčením. Fúziou má vzniknúť najväčší svetový producent cementu s ročnými tržbami zhruba 44 mld. USD a firmy sa musia zbaviť aktív v hodnote zhruba 5 mld. eur. Spoločnosti hľadajú záujemcov o kúpu svojich aktív v rôznych krajinách, medzi nimi aj vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Srbsku, Veľkej Británii alebo Brazílii.

Dvaja najväčší výrobcovia cementu na svete, Lafarge a Holcim, zverejnili podmienky fúzie v apríli. Transakcia sa uskutoční formou výmeny akcií, pričom jedna akcia spoločnosti Holcim sa bude vymieňať za jednu akciu firmy Lafarge. Aby nová spoločnosť získala povolenie od regulačných úradov, bude musieť znížiť svoje aktíva od 10 % do 15 % celkových ziskov pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA).

Koncern Holcim pôsobí aj na Slovensku, a to prostredníctvom spoločnosti Holcim (Slovensko), a. s. ktorá je na domácom trhu najväčším výrobcom a dodávateľom stavebných materiálov a súvisiacich služieb. Spoločnosť je zapísaná v Obchodnom registri SR od 1. februára 1992.

(1 EUR = 1,3525 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy