ECB nesmie podľa šéfa Bundesbanky brať ohľad na finančnú situáciu štátov

Európska centrálna banka (ECB) nesmie pri budúcom rozhodovaní o nastavení menovej politiky brať žiaden ohľad na finančnú situáciu krajín eurozóny, vyhlásil šéf nemeckej centrálnej banky Deutsche Bundesbank Jens Weidmann. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Je veľmi dôležité, aby sme už teraz dali jasne najavo, že Eurosystém neodloží nevyhnutné zvýšenie úrokových sadzieb pre stav verejných financií,“ povedal dnes Weidmann. Aktuálne extrémne nízke úrokové sadzby podľa neho prinášajú riziko, že vlády budú svoje výdavky zvyšovať namiesto toho, aby ozdravili svoje rozpočty.
„Nízke sadzby znižujú tlak na vlády, aby energicky riešili problémy vlastných krajín,“ varoval Weidmann. Navyše, terajšia nízka úroveň úrokov ohrozuje finančnú stabilitu. „Existuje nebezpečenstvo, že na kapitálových a realitných trhoch dôjde k deformáciám.“
ECB v júni znížila svoj kľúčový úrok na rekordné minimum 0,15 %. Prezident ECB Mario Draghi chce navyše v priebehu najbližších dvoch rokov napumpovať do finančného systému až 1 bilión eur. Centrálna banka sa týmto spôsobom snaží oživiť úverovanie v mnohých krajinách eurozóny. Weidmann už v minulosti niekoľkokrát varoval, že úrokové sadzby nesmú zostať nízko príliš dlho.

Súvisiace články

Aktuálne správy